Scroll
Uw grond verkopen?

Een duurzaam bedrijvenpark te Gembloux

2023/05/15
Wij bouwen mee aan een duurzame toekomst

LCV Real Estate stelt met trots Quartier Enée te Gembloux voor! Dit innovatieve project is ontworpen om aan de groeiende behoeften van de lokale gemeenschap te voldoen en biedt een scala aan unieke en moderne commerciële ruimtes van toonaangevende kwaliteit. 

Als vastgoedontwikkelaar is LCV Real Estate er zich van bewust dat hun projecten een impact kunnen hebben op zowel de lokale samenleving als het milieu. Daarom zijn sociaal en duurzaam verantwoorde projecten de focus bij LCV Real Estate. 39 KMO units en 1860 m² kantoorruimte zijn te vinden op deze site te Gembloux die samen met Mitiska REIM gerealiseerd werd.

Wat maakt het KMO project duurzaam?

De beek in open lucht

De beek opnieuw in open lucht brengen was een goede beslissing. Het terrein was jaren geleden opgehoopt. LCV Real Estate heeft bij de ontwikkeling de beek opnieuw in open lucht gebracht met de positieve effecten op het milieu eromheen als gevolg. Zo kreeg onder andere de zeldzame plant “Ache” een nieuwe natuurlijke habitat om in te vertoeven. Door deze actie is de inhoud van het bassin meer dan verdubbelt en is hierdoor groter dan oorspronkelijk voorzien.

Zeldzame en beschermde planten

Het onderzoeken en veilig stellen van zeldzame en beschermde planten was een redelijk complex initiatief. LCV Real Estate heeft voor de werken een onderzoek opgestart om de zeldzame en beschermde planten op het terrein in kaart te brengen. Met aangepaste vergunningen lukte het om de beschermde planten die we konden verplaatsen, een nieuwe omgeving te geven. De andere planten zijn tijdens de werken naar de groenzone verplaatst.  Dit initiatief behartigt de biodiversiteit op de site.

Een natuurlijke bassin

Een wadi is van onschatbare waarde voor de ecosystemen omdat het fungeert als een natuurlijke wateropvang en zuiveringssysteem dat helpt bij het voorkomen van overstromingen, vervuiling en erosie. Door het bevorderen van infiltratie van regenwater in plaats van afvoer door afvoerbuizen en riolen, helpt een natuurlijk bassin/wadi ook om het grondwaterniveau te verhogen waardoor het een duurzame en milieuvriendelijke oplossing biedt voor waterbeheer. Zo zorgen onze bijkomende regenwaterputten ook voor een maximale recuperatie van regenwater.

LCV Real Estate zorgden voor een maximaal behoud van groen langsheen deze ravel. Het snoeihout lieten we ter plaatse liggen om zo het proces van natuurlijke compostering zijn werk te laten doen. Onder de aansluiting van het nieuwe fietspad met de bestaande ravel werd een “crapoduc” aangelegd.

Flora en Fauna

De natuur zit niet alleen vol planten maar ook vol beestjes die elk hun natuurlijke habitat hebben. We zorgden onder andere voor de nachtdieren, specifiek de vleermuizen, dat er geen permanente nachtverlichting was.  Er werd ook aandacht besteed aan het maximaal mogelijk herstel van de habitat voor insecten zoals de beschermde blauwvleugelsprinkhanen.

CO2-neutraal certificaat door de Willy Naessens Groep

Doordat het bedrijvenpark in samenwerking met de Willy Naessens Groep is gerealiseerd, behoort de KMO zone van Quatier Enée een CO2-neutraal project. Naast de CO2 neutrale aanleg van het bedrijvenpark is ook de exploitatie ervan CO2-neutraal. De kantoren worden geklimatiseerd door middel van een warmtepomp en in het bedrijvenpark wordt er geen gas voorzien. In samenwerking met Natagora, die ons hun expertise op het gebied van milieubescherming ter beschikking hebben gesteld, hebben we alle duurzame initiatieven kunnen uitvoeren, waardoor de impact op het milieu tot een minimum is beperkt.

Loop jij graag even rond in het bedrijvenpark Un Quartier Enée? Kijk hieronder naar de video!

Deel dit artikel!